Sănătatea și jobul, pâinea și adolescentul

Întrebând un adolescent ce pâine mănâncă la masa si daca are vreo preferința,  poți afla multe privind educația lui in ceea ce privește nutriția. Când răspunde ca pâinea e pâine,  și ca nu prea contează de care mănâncă, te cam strânge in spate gândindu-te la viitorul acestui tânăr. Daca mai faci si o analiza a educației părinților si observi ca au totuși studii superioare, cu o vasta cultura generala si o cariera peste medie, nu poți sa nu te întrebi unde-i problema acelui tânăr neștiutor.  Nici nu știi daca e vina adolescentului sau a părintelui, a ignorantei sau a indiferentei, sau pur si simplu a necunoașterii.

Dar când te apropii mai mult de adolescent si de părinte, cat sa-i cunoști mai bine, observi ca nu educația părintelui contează.  Am cunoscut persoane cu studii superioare mâncând atât de prost si toxic, fiind atât de blocate in poftele lor încânt am pus la îndoiala cunoașterea si educația in general. De asemenea am cunoscut persoane cu 4 clase terminate, mâncând atât de sănătos si de bine, fiind in viată vii, pline de energie la vârste foarte înaintate. A manca sănătos nu are nici o legătura cu diplomele pe care le deține cineva, ba din contra as zice, si tine doar de un bun simt.

Daca revenim la pâine, faina ultra hiper procesata,  fiind atât de prezenta in viata de zi cu zi a adolescenților, si nu numai, in combinație cu zaharul si toate saturatele trans hidrogenate, nu pot sa nu ma gândesc ca respectivul tânăr nu prea are șansa unui trai viitor sănătos. Si totuși, tânărul nu are nici o vina, aparent, pentru ca mimetismul este o forma de educare, de când lumea. Practic mâncam precum animalele închise, fără inteligenta acelora libere, care au capacitatea sa discearnă si sa aleagă, astfel încât sa-si conserve sănătatea. Mâncam in turma, ne îmbolnăvim si murim in același mod, șubreziți din ce in ce mai des de bolile abundentei, ca nu stim sa ne alegem painea.

Copiii fac ceea ce vad, la părinți, la bunici, la scoală, pe rețelele de socializare si in media, imitând un anumit stil de viată. Daca tu ca si părinte fumezi, nu te aștepta prea mult sa ai un copil nefumător. Daca tu ca si părinte mănânci haotic, o data in zi, indiferent la paine aleasa, eventual seara mult prea târziu, când ti-ai terminat slujba de succes,  sa nu-ti faci prea mari speranțe ca pancreasul copilului tau va avea o buna funcționalitate la vârsta adulta, pentru ca al tău copil va imita un haotic stil de viată, asa cum vede si la tine. Daca tu, ca si părinte, nu-l încurajezi prin puterea exemplului cu o dieta bazata pe hrana vie, enzimatica, la ore fixe cu hidratare si vitaminizare, de unde oare sa poată imita copilul tau un mod de viată sănătos? Din păcate in societate, copiii vad din ce ce in de mai puțin exemple bune urmat, in ceea ce privește alimentația. Plus ca circula asa un concept, ca ei, cei care conduc planeta si ne conduc deci, nu te vor sănătos, nefiind profitabil sistemului, daca nu esti dependent de medicamentație si o asigurare sociala costisitoare. Așa o fi oare? Mă gândesc cine sunt ei, daca nu suntem tot noi, dar aia rai si plini de ura, totuși.

Copiii mănâncă atât de haotic încât o ieșire cu scaunul afara, odată la 7 zile a devenit o normalitate pentru unii . Când am spus ca aparent copilul nu are nici o vina, in tot mimetismul lui, totuși, in momentul in care ii prezenți calea către o dieta cu un scaun normal, zilnic, plina de vitaminizare, apelând la inteligenta lor,  aceștia refuza schimbarea, considerând egocentrista viața sănătoasă si abordarea către un trai FIT, si stai si te gândești cum sa faci sa-l poți ajuta. De multe ori cu părintele lui, nu ai un parteneriat cat sa te ajute sa-i educi stilul de alimentatei al adolescentului, părintele fiind de-a dreptul copleșit încât a abandonat inconștient lupta in a-si mai ajuta copilul, dar caută de la un nutriționist salvarea, ori fie chiar nu știe cum sa abordeze situația. Părintele mai poate fi de asemenea blocat in obiceiurile lui nepotrivite, in ceea ce privește alimentația,  si nu vede ca in felul acesta, copilul sau va fi un candidat serios la bolile abundentei.

Un stil de viața sănătos, un trai FIT nu se dobândește peste noapte, in condițiile in care ai fost haotic o viața. Nici nu este sănătos sa faci radicale schimbări, peste noapte. Trebuie însă sa vrei. Nutriționiștii nu-i salvează pe cei care nu doresc cu adevărat o schimbare, salvarea cu de-a sila nu se poate. Nu poți salva pe cel ce nu se vrea salvat, e vorba cântecului.

Copii ar trebui sa înțeleagă totuși, ca toate stările prin care trec, nervozitatea sau lipsa de energie, somnolenta sau vederea slaba, o putere de concentrare mica sau un examen picat au o directa legătura cu alimentația si tot ce înseamnă nutrimente.  Ar trebui sa aibă inteligenta necesara si suficienta si sa înțeleagă ca daca părinții sunt pe o cale greșita, nu e musai ca ei sa rămână acolo. Nu fuma, daca părintele tău fumează. Chiar daca părinții sunt niște afaceriștii nepricepuți, in sensul ca mulți investesc sănătatea pentru a face avere, ca apoi sa-si dea seama ca au oareșicare avere sau ba, si sănătate deloc, ca si-au terminat-o, ca e prea târziu pentru a mai recupera ceva, in urma abuzurilor avute de-a lungul vieții asupra corpului. Banii, nu fac minuni când sănătatea nu mai este.

Poate pentru unii, căderea de pe un cal mare, alb si frumos, nu-i atât de dureroasa iar bolile abundentei sunt ușor de gestionat. Nu știu ce sa zic, mă îndoiesc ca r fi așa, iar cel mai bun lucru pe care putem sa-l facem este sa ne păstram sănătatea.

Prefer sa-mi folosesc inteligenta cat sa-mi aud corpul si sa-i dau alimentația necesara, la timpul potrivit cu hidratarea suficienta. Sunt un adept de trai FIT.

Comments (4)

  • Reply Aurica - August 23, 2022

    Multumim Frumos pentru tot!

  • Reply Iulia Kicerman - December 6, 2022

    Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*