Multă lumea bea cafea, are mulți susținători, consumatori fideli, de toate vârstele, împătimiți chiar, însă este această băutură atât benefică organismului nostru? Argumentele sunt și pro dar si contra, și până la urmă nu mai știi ce să crezi, dacă să o bei sau te ferești de ea. Fiecare trebuie să facă alegerea sa, referitor la consumul de cafea, conștient însă. Efectele cafelei asupra organismului depind și de mulți factori, precum alimentația, stilul de viată, jobul sau anturajul, gândurile și emoțiile, starea noastră de sănătate corporală si spirituală, în general. Efectele cafelei asupra organismului se văd în timp.
Cafeaua ca și cultură este una dintre cele mai pesticizate plantații, cererea fiind atât de mare încât, rentabilitatea este căutată prin toate mijloacele și substanțele necesare de a scoate producția dorită și matematic posibilă, la un hectar. Prin procesul de prăjire de regulă la peste 300 grade Celsius, celule vii și enzimele din bobul de cafea sunt distruse, devenind un aliment mort, cum se spune in nutriție, fără viață. Pentru a ne menține viața celulelor din organismul nostru, o sănătate bună, avem nevoie să ne hrănim cu cat mai multe alimente crude, legume, fructe, semințe pline de vitamine și celule vii. O tratare termică a unui aliment, la peste 47 grade Celsius, distruge enzimele și celulele vii iar cu cât temperatura de preparare a unui aliment este mai ridicată cu atât procesul de distrugere este mai rapid, obținând un aliment mort, în final. În procesul de prăjire, talentul prăjitorului de cafea de a adăuga anumite substanțe naturale sau chimice, pentru a potența savoarea sau aciditatea este considerată o artă in zilele noastre, de multe ori rămânând un mister – ce a fost adăugat. Cafeaua măcinată și preparată termic în jur de 100 grade Celsius am putea spune că este omorâta a doua oară, asta după ce a fost prăjita la 300 grade.
Cafeaua merge bine cu țigara, fie ea din tutun sau din aparatele moderne. Nu toți băutorii de cafea fumează, dar majoritatea fumătorilor beau cafea, pentru că se leagă atât de bine aceste doua obiceiuri. Adolescenții care încep să fumeze beau și cafea fiind cool să le asocieze. În majoritatea cafenelelor văd mulți adolescenți și tineri care beau cafea și fumează în același timp, așa am făcut si eu, în acea perioadă a vieții. Da, cafeaua este un bun prilej de socializare, bârfă, când vrei să inviți pe cineva la o primă întâlnire, o cafenea este printre primele opțiuni. Afacerile se discută facil in jurului unei cafele, chiar și timpul trece mai rapid atunci când vrei să-l pierzi, dacă este și o cafea implicată, in singurătate sau cu o companie plăcută. Cafeaua iți dă posibilitatea să te poți aranja, să ieși din casă, sa vizitezi o cafenea unde fie să atragi privirile fie să privești oameni frumoși, în final să socializezi și cine știe, să-ți găsești jumătatea, sau un prieten pe viață. La job, noutățile și bârfele circulă în pauza de cafea și țigară. Cum să nu participi și tu?
Cafeaua este o asociată cu un aport de energie. Este băută atunci când te simți obosit, când ai examene de dat și de învățat noaptea, sau după ce ai mâncat multe feluri de mâncare la o masă copioasă. Dacă ești băutor de cafea și ai mâncat multe alimente si preparate ce necesită aciditate pentru a fi digerate, cum ar fi carnea, făinoasele, brânzeturile și lactatele sau zaharul, alimente acide deci, o cafea prin aciditatea ei de 5.3 PH, este cerută de organism pentru ajuta la digestie. Totuși, daca nu ar fi acest dezechilibru produs în organism, printr-un abuz cu multe alimente acide de odată, fiind astfel o lipsă de acid necesar digestiei, organismul nu ar cere gustul de cafea. Stresul, de asemenea ne face corpul incapabil să producă aciditatea necesara, iar uneori dorința de a bea o cafea este doar o reacție la stresul avut. Cofeina blochează substanța neuro transmițătorului adenozină care comandă creierului să se odihnească și să adoarmă, nefiind un ingredient minune, cafeaua doar ascunde oboseala și păcălește creierul, nu ne dă energie. Cu cât bem mai multă cafea cu atât mascăm mai mult oboseala, și nu primim energie.
Nu înțeleg de ce unii medici recomandă cafeaua, dar ei recomanda și multe medicamente, le prescriu chiar, când ar putea să direcționeze omul către o nutriție sănătoasă, fără chimicale. Argumentul lor este ca ar fi un bun antioxidant, dar sunt atât de mulți alții. Probabil nu doresc să își bată capul cu un obicei atât de răspândi și râvnit, acela de a savura o cafea.
Cafeaua se poate asocia cu diverse arome, lapte și zahăr pentru gust, lângă un desert merge de minune o cafeluță, totuși zaharul este un drog foarte periculos, cel mai periculos l-aș considera, de care multă lume însă nu este conștientă și la care nici nu dorește să renunțe de fapt. A prins însă asocierea de cafea cu zahar și arome, ca fiind gustos, dar din păcate nu-i deloc sănătos. Am băut la rândul meu multă cafea. Mi-a îngălbenit dinții și atacat smalțul, mi-a întunecat culoarea pielii și a perturbat colagenul și elasticitatea epidermei, organismul meu in general a fost obosit în dependența de cofeina. Am renunțat în a bea cafea și mă simt cu mult mai bine, mi-am recăpătat energia ușor ușor, dinții si pielea si-au revenit, cât s-a putut, încă mă refac. Nu văd nici un avantaj în a mai bea cafea, și dacă aș putea da timpul înapoi nu m-aș mai apuca în a o savura. Si fie vorba intre noi, nici gustul nu este wow. Renunțând la cafea am renunțat si al alt viciu, fumatul. Nu spun ca trebuie să faceți sau să gândiți ca mine, doar să vă faceți o analiză, chiar merita a bea o cafea, pentru gust, savoare și aromă? Care gust, ala amar sau ala de la zahăr? De ce nu putem renunța la o cafeluță oare? O fi tabietul sau societatea plină de reclame?