Alimentele vii sunt pline de enzime; acesta este beneficiul primar pe care-l oferă. Cea mai mare amenințare pentru enzimele noastre alimentare este chiar actul de găti (fierberea, coacerea, prăjirea etc.); toate alimentele gătite sunt lipsite de întreaga cantitate de enzime. Când orice alimente este încălzit la temperaturi de peste 48 grade Celsius timp de aproximativ 20 de minute, se produce o distrugere completa a tuturor enzimelor din alimentul respectiv.
Gătitul nu distruge numai enzimele, nici proteinele nu scapă din acest proces. Atunci când gătim pre mult timp alimentele bogate in proteine, proteina in sine este de fapt distrusa, devine inutila sau chiar dăunătoare. Temperatura de gătit de 200 grade Celsius ( o temperatura medie pentru gătitul cărnii) determina o scădere semnificativa (de 4 pana la 30 ori) a proteinelor solubile din fripturi. In timp ce atât de mulți oameni sunt deciși sa obțină cantitatea necesara de proteine din carne, realitatea este ca ei beneficiază probabil de prea puține proteine folositoarea sau chiar de nici una din carnea gătita, din cauza temperaturilor ridicate la care aceasta este pregătită.
Ca si cum nu era de ajuns, acum ne îndreptam spre problema distrugerii vitaminelor prin gătit. Gătitul alimentelor nu numai ca distruge toate enzimele, dar afectează si activitatea vitaminelor. Deși nu toate vitaminele sunt distruse de către temperaturile înalte, activitatea acestora este redusa semnificativ. Se estimează ca nu mai puțin de 50% dintre vitaminele B se pierd prin gătire. Anumite vitamine B sunt reduse drastic. De exemplu, tiamina (B1) se poate pierde intr-un procent de 96% in cazul in care carne este fiarta pentru o perioada lunga de timp. In mod similar se poate pierde până la 72% din cantitatea de biotina, pana la 97% din acidul folic, pana la 95% din inositol si pana la 80% din vitamina C, toate din cauza gătitului.
De fapt, gătitul cauzează o pierdere a substanțelor nutritive in medie de 85%. Asta înseamnă ca deseori nu obținem decât 15% din valoarea nutritiva a majorității alimentelor, un procent si mai mic de proteine si, cel mai adesea, nimic din enzimele pe care le conțin aceste alimente.
Mai mult, in timpul gătitului, pesticidele si fungicidele folosite in agricultura pot fi eliberate pot fi eliberate in alimente formând compuși si mai toxici. Aceste otrăvuri se depozitează in zonele slăbite ale corpului, îngreunând si mai mult ficatul; îndepărtarea lor este foarte dificilă. Oricând aveți ocazia, cumpărați produse organice, de la tara, din gradina bunicilor, de la oameni de încredere si pe care in cunoașteți, respectați si iubiți, pentru a evita sau, cel puțin pentru a reduce acesta problema, a toxinelor din alimente. Produsele organice nu ar trebui sa conțină bacterii dăunătoare, pesticide, ierbicide, insecticide, fungicide, bioxizi si alte produse rezultate in urma activităților agricole de natura distructiva.
Trebuie precizat ca nici consumul de alimente foarte fierbinți nu aduce vreun beneficiu funcțiilor organismului nostru, determinând alte probleme enzimatice. Cu alte cuvinte, digestia este pusa in mare dificultate atunci când consumați băuturi sau alimente care sunt mult prea fierbinți iar obiceiul de a consuma in mod constant alimente foarte fierbinți afectează structura moleculara a celulelor gurii si limbii, sporind in final riscul de cancer al limbii sau al gatului.
Gătitul prelungit al alimentelor nu produce doar tulburări in cazul organelor si țesuturilor, ci in final compromite sistemul imunitar in general. Alimentele gătite modifica in sens negativ compozita sângelui, slăbind astfel sistemul imunitar. Prin consumul de alimente gătite se poate produce o afecțiune medicala cunoscuta sub numele de leucocitoza, care slăbește foarte mult sistemul imunitar. In mod destul de interesant chiar si o mica cantitate de mâncare gătita poate cauza leucocitoza. Apariția acestei afecțiuni, adică creșterea anormala a numărului de leucocite, este ca si cum organismul ar lupta încontinuu cu o infecție.
Când ne îmbolnăvim, numărul leucocitelor creste pentru a combate boala. Dar in cazul leucocitozei cauzate doar de alimentele gătite, este ca si cum sistemul nostru de apărare ar fi într-o alerta continua. O astfel de stare duce in final si la alte modificări de ordin fiziologic si biochimic. Daca e sa lansam ipoteze si presupuneri logice din perspectiva unui nutriționist, exista posibilitatea ca o stare de alerta perpetua sa conducă foarte ușor la o prăbușirea a sistemului imunitar.
De fapt, daca numărul de leucocite este permanent crescut din cauza unei diete inadecvate conținând numai alimente gătite, atunci sistemul imunitar ar putea fi incapabil sa recunoască o bacterie reala sau un invadator de natura virala. Cu alte cuvinte, din cauza ca leucocitele sunt suprasolicitate in mod constant, ele nu mai pot sa lucreze așa cum ar trebui atunci când au de-a face cu o infecție reala. Acordați-le leucocitelor un răgaz din starea de alerta si ele vor răspunde mai bine, vor fi mai receptive, mai proaspete.
O dieta conținând doar alimente gătite ”bombardează” sistemul sangvin, sistemul imunitar si organele. Rezultatul final este o frecventa mai mare a îmbolnăvirilor, o stare de oboseala constantă sau chiar mai rău decât atât.
Prin consumul de alimente gătite la mai puțin de 87 grade Celsius, poate fi prevenita orice creștere a numărului de leucocite. Atunci când mâncați alimente gătite, consumați si alimente crude sau gătite la temperaturi scăzute, pentru a evita efectul distructiv asupra celulelor sângelui.
Ar fi bine ca alimentele gătite sa fie fierte doar la foc mic si aburi.
Comments (4)
Aurica - August 23, 2022
Foarte interesant!
TraiFIT - May 9, 2023
Mă bucur că va place!
Rodica Tumurug - December 8, 2022
Minunat articolul. Multe sfaturi utile, de care nu prea ținem seama, în viața de zi cu zi! Mulțumesc frumos!
TraiFIT - May 9, 2023
Cu drag, de noi ține să devenim constienți.