Înainte, când cineva se simțea epuizat fizic, era destul sa se odihnească sau sa doarmă, caci o noapte buna de somn, putea face sa dispară orice urma de oboseala. Astăzi timpul de lucru este mai redus. Avem din ce in ce mai mult timp liber si totuși suntem din ce in ce mai obosiți. Începutul de secol 21 a format din noi o specie surmenata, stresata si obosita.
Nici acum, ca in multe alte dăți, pista alimentației si cauza alimentară defapt, pare sa nu fie luata in calcul. O proasta alimentație, ale cărei efecte metabolice se pot traduce prin hipoglicemie, se manifesta foarte adesea prin simptomele oboselii. Insulina, hormonul secretat de pancreas, joaca un rol determinant in metabolizarea glucidelor. Funcția de baza a insulinei este, de fapt sa acționeze asupra glucozei din sânge, in așa fel încât sa o facă sa pătrundă in celule si astfel sa asigure funcționarea organelor care sa asigure formarea de glicogen muscular si hepatic iar uneori de grăsimi de rezervă. Insulina alunga deci glucoza ( zaharul adică) din sânge, ceea ce are ca urmare scăderea nivelului de zahar conținut in sânge ( nivelul glicemiei adică).
Daca pancreasul produce o cantitate prea mare de insulina, daca acesta cantitate este disproporționala in raport cu glucoza pe care trebuie s-o ajute sa se metabolizeze, cantitatea de zahar din sânge va atinge un nivel anormal de scăzut. In acest caz va apărea hipoglicemia. Deci hipoglicemia nu este produsa întotdeauna de carenta de zahar din alimentație, ci adesea de o secreție importanta de insulina (hiperinsulinism) consecința a unui abuz de glucide cu un indice glicemic ridicat (cartofi, pâine alba, porumb etc.).
Daca de exemplu, va simțiți dintr-odată obosit spre ora 11 dimineața, asta arata in majoritatea cazurilor ca nivelul de zahar (glucoza) din sânge este inferior celui normal si sunteți hipoglicemic. Daca ingerați o glucida rea sub forma unui fursec sau un produs dulce oarecare, îl veți metaboliza foarte repede ca glucoza. Prezenta glucozei in sânge va face sa crească nivelul de zahar si veți simți o anume stare de bine. Dar aceasta creștere de glucoza din sânge va declanșa automat o noua secreție de insulina, care va avea ca rol sa facă sa dispară aceasta glucoza si sa reducă hipoglicemia la un nivel de zahar si mai scăzut decât la plecare. Este fenomenul care va declanșa cercul vicios, sursa fără îndoiala, a abuzurilor viitoare.
Alcoolismul poate fi explicat ca fiind o consecința a unei hipoglicemii cronice. Imediat ce nivelul de alcoolemie al unui alcoolic scade in sânge, se simte rău si simte nevoia sa bea. Dar, cum in majoritatea timpului consuma si glucide cu indice glicemic ridicat, alcoolul are ca efect creșterea riscului de hipoglicemie, ceea ce provoacă o oboseala suplimentara. Aceasta noua scădere a tonusului se va ameliora de la sine prin consumarea unei noi porții de alcool, care va da senzația iluzorie si trecătoare de „puseu de energie”. Este limpede ca riscul de hipoglicemie este amplificat când băutură alcoolica este îndulcita (bere, gin tonic, whisky-cola, votca – suc de portocale, sangria, porto, etc.).
Adolescenții, mari consumatori de băuturi foarte dulci, au si ei o curba a glicemiei in forma de dinți de fierăstrău, apropiata de cea a alcoolicilor. Din acest motiv, aceasta stare ii predispune pe tineri la alcoolism, ceea ce din păcate se observa din ce in ce mai des atât pe perioada terminala a liceului cat si in perioada universitara. Organismul adolescenților este intr-un anumit fel, pregătit si aproape condiționat sa prefere răcoritoare-cola cu alcool. Motiv in plus sa tragem un semnal de alarma părinților ce au copiii adolescenți, asupra riscurilor potențiale ale abuzului de anumite glucide rele.
Simptomele hipoglicemiei sunt următoarele: oboseala, „atac de oboseala”, iritabilitate, nervozitate, agresivitate, nerăbdare, anxietate, căscat, lipsa de concentrare, dureri de cap, transpirație excesiva, mâini umede, lipsa de eficiență profesională, tulburări digestive, greață, dificultăți de exprimare.
Lista nu este exhaustiva si, totuși, este impresionanta. Dar a face hipoglicemie nu înseamnă totuși ca toate aceste simptome coexista. Nu înseamnă nici ca aceste simptome exista in mod permanent. Unele simptome sunt trecătoare si pot dispărea imediat ce mănânci. Cu toții ați observat, de exemplu, ca unele persoane devin treptat nervoase, instabile, agresive chiar pe măsura ce se apropie de ora obișnuita de masa.
Prin suprimarea consumului de zahar si limitarea consumului de glucide rele, cu indice glicemic ridicat, înlăturând astfel secreția exhaustiva de insulina, cantitatea de zahar din sânge se stabilizează la nivelul ideal. Glucidele bune, cele al căror indice glicemic este scăzut, nu provoacă hipoglicemia reacționala.
Multe dintre stările de oboseala inexplicabile își pot avea originea si in lipsa de vitamine, de săruri minerale si de oligoelemente. Cei care urmează regimuri hipocalorice, in mod special, sunt lipsiți de micronutrimente, din cauza cantităților mici de alimente ingerate. Fenomenul de carenta este mult mai accentuat de faptul ca solul, foarte solicitat, este de câteva decenii sărăcit si vegetalele au pierdut din calitate.
De aceea, pentru a fi in forma si a evita hipoglicemia, trebuie sa consumați glucide cu indice glicemic scăzut (fructe, alimente complete, legume uscate, legume proaspete etc.) cat mai crude, de preferința si când este posibil. In felul acesta putem fi siguri ca obținem o rație corecta de microelemente, garantul unui organism sănătos si un trai FIT.