De ce mâncăm în primetime, copios, târziu?

Organismul nostru are un bioritm și un ciclu circadian, fiind influențat de tot ce ne înconjoară, de la vibrația pământului, a altitudinii, reliefului, fazelor lunii și lungimea zilei, poziția pământului sau stelelor până la anturajul pe care îl avem, familia care ne înconjoară, gândurile, emoțiile și stresul pe care le avem în compania semenilor, a animalelor de companie sau sălbatice ,chiar și a vegetației de lângă noi, dar și a ambițiilor și viselor noastre. Ar trebui să ne culcam la ora 22-23.00 și să ne trezim natural si odihniți, în jur de 6-7,00 dimineața, așa ne-a hărăzit Dumnezeu, pentru a avea un corp și spirit sănătos. Unii pot să facă acest lucru, să se armonizeze cu natura, dar marea majoritate a oamenilor nu poate. V-ați întrebat de ce oare? De ce mâncam mult prea târziu seara iar dimineața începem cu poftă de o cafea, fiind obosiți, abia treziți?

Mâncatul seara târziu ne ține tot aparatul digestiv în funcțiune, și chiar dacă dormim, nu ne odihnim așa cum este necesar. Organele lucrează, iar dimineața ne trezim obosiți, și ne mirăm de ce, pentru că am dormit, nu-i așa, dar oare ne-am și odihnit? Păi nu prea, organele noastre interne, au lucrat să digere, le-am dat de muncă, prin obiceiul de a mânca seara, târziu, iar dimineața nu avem poftă de mâncare, pentru ca tubul digestiv este încărcat și plin de toxine. Mulți oameni doresc o nutriție sănătoasă dar nu sunt pregătiți să facă schimbările necesare și uneori nici nu prea pot, și tot ce se întâmplă in societate este parcă menit să ne facă sa mâncăm târziu, fiind blocați într-un cerc vicios.

Dimineața nu ne stă gândul la mâncare, avem copii, îi pregătim de scoală, ne grăbim spre job și nu alocăm timp să avem grijă de noi, o cafea fiind aparent soluția cea mai potrivită pentru a avea acel boost de energie necesară, doar că, din păcate cofeina blochează substanța neuro transmițătorului adenozină care comandă creierului să se odihnească și să adoarmă, nefiind un ingredient minune, cafeaua doar ascunde oboseala și păcălește creierul, nu ne dă energie. Si apoi ne înfigem în muncă, eventual mâncam o gustare, pe fugă, dacă nu am mancat-o in mașină, conducând. Masa de prânz o respectam când și când, de multe ori e ceva pe fugă, fără tihnă, fiind in stres, fie că avem mult de muncă, taskuri, fie ca avem un șef cumva, sau pur și simplu ambițiile si ratele la bancă, visele si dorințele de a ne permite o vacanță ne fac să tragem noi, să uităm să mâncam, să uitam de sănătate, sa nu mai spun ca băutul de apă este la fel de haotic, așa cum mâncăm de altfel.

Ziua de muncă ușor se termină, și daca nu stăm să lucram peste program, începem să ne gândim la masa de seara, avem pofte nu neapărat sănătoase, eventual ne mai păcălim foamea cu o gustare, tot pe fugă. Drumul spre casă este  în intervalul în care toată lumea o face, stând blocați în trafic ca tonții. Ajungem acasă, copil adunat de la scoală sau grădiniță , cățel plimbat, o sală daca mai avem anergia, iar pofta de mâncat este mare, când toata familia este adunată, iar ziua, așa zis bine, terminată. Rupem frigiderul, sau comandam sau gătim, sau ieșim in oraș, doar ca mult prea târziu. Avem pofte de toate, și de alcool, desert eventual un espresso la final, pentru că, pe timpul zilei nu am avut timp să mâncam și ne amăgim cu diverse scuze, că am muncit. Totuși, nu suntem din fier, nemuritori, iar corpul o să cedeze la un moment dat, daca nu ii înțelegem și respectăm ciclul circadian al organelor interne si al organismului in general

Filmele bune, de te-ai plictisit de netflix, sunt seara, emisiunile atractive și dezbaterile  televizate de asemenea, un meci de fotbal este după ora 21.00 iar terasele și restaurantele abia seara se animă, aglomerează cât să fie atmosferă, locațiile fiind perfecte pentru a mânca cu ochii la eveniment atractiv, televizat.  O adunare cu prietenii este seara, alegându-se  o ora târzie, să se adune toți, să începem să mâncam de odată, împreună. Un teatru sau un spectacol la opera sau operetă începe la ora 18-19.00 seara, cât să nu ai timp să mănânci înainte, dar te amăgești că ai să mănânci mai cu pofta după.  Dacă ești invitat la o petrecere sau ziua cuiva seara va fi evenimentul, la o nunta sau botez, aperitivul este adus mult după ora 20.00, iar tortul se servește târziu in noapte. De multe ori ne luam și copii cu noi, dându-le exemplu stilul asta de viață, formându-le obiceiuri greu de schimbat. Într-un club seara târziu începe distracția, iar după mult alcool este tentant orice fast-food. Dacă vrei să te bucuri de ambientul societății trebuie să te mulezi cu masa de seara în primetime, târziu.  Așa trebuie să fie oare?

O nutriție sănătoasă trebuie să respecte ciclul circadian al organismului, masa de seară să fie la maxim 19- 20.00,  și mai devreme chiar, să ne culcam la ora 22-23.00, cât sa beneficiem de melatonină și un somn odihnitor, de refacere. Activitatea de pe timpul zilei, primetime-ul, anturajul și obiceiurile societății se pare ca ne țin departe de a putea respecta bioritmului organismului nostru. Organismul poate duce stilul asta de viață, până ceva cedează. O analiză și o reflecție, poate ar fi necesare dacă merită stilul de viață cu mâncatul târziu, cu lipsa poftei de mâncare dimineața, cu băutul de cafea la trezire,  dacă vrem sa facem o schimbare, individual și apoi noi toți ca societate. Din păcate suntem exemplu pentru copiii noștri, iar obezitatea și bolile abundentei sunt in creștere, îngrijorător, la toate palierele de vârstă.

Daca vrei sa te învăț cum să bei un ceai doar, în primetime, o pot face cu drag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*